FORÅRSKLARGØRING AF BÅD

On: person Indsendt af: Marineworld

Nu er tiden kommet, hvor du skal tænke på forårsklargøringen af din båd! Men hu-hej, hvor er det koldt! Så hvad kan du dog gå igang med allerede nu? - Jo, nu skal du høre!

.

Nu er tiden kommet, hvor du skal tænke på forårsklargøringen af din båd! Men hu-hej, hvor er det koldt! Så hvad kan du dog gå igang med allerede nu? - Jo, nu skal du høre!

.

Forårsklargøring af båd

.

I dette blogindlæg kan du læse om:

1. Tjek din båd for skader og fugt

2. Klargøring af skroget

3. Bundmaling og slibning

4. Klargøring af bådkaleche

5. Opfrisk din aptering

.

Du har måske allerede haft alle løse dele med hjemme henover vinteren. Lågerne til kistebænkene, rorpinde, bundbrædder og lugerne er blevet vasket med teakrens, slebet og fået teakolie. Hvis ikke, så er det på tide at gøre det nu. Derudover skal du en tur i skuret og finde alle produkterne og værktøj frem, så du kan være klar til at løbe ned på havnen, så snart der et solstrejf på himlen. Så her er huskelisten til forårsklargøringen af båden i glasfiber. Lad os komme igang!

.

Lige et hurtigt sikkerhedstip:

''Sørg for at båden står sikkert og stabilt, inden du går ombord. Hver ekstra varsom, hvis det har været frost og snevejr, da det kan være glat. Sæt eventuelt varmeblæseren til.''

1. Tjek din båd for skader og fugt

  • Efterse bådstativ og bådpresenning.
  • Tjek ror for tæringer.
  • Se anoder efter for tæringer.
  • Tjek at gummiet på impellerne ikke er blevet hårdt og at de er intakte.

.






2. Klargøring af skroget

Hvis din båd på nuværende tidspunkt er meget beskidt, bør du bruge en højtryksspuler. Undgå mindre arbejde i foråret, ved at rengøre skroget, når båden tages op i efteråret. På dette tidspunkt er den nemlig lettere at gøre ren.

  • Rens med glasfiberrens til at fjerne rester af voks, salt, sod og olie. Brug en nylon skurevamp med håndtag. Vælg mellem en fin, mellem og grov svamp alt efter, hvor beskidt båden er.
  • Skyl efter med vand.
  • Tjek for ridser og skader i glasfiberen. Husk altid at affedte med acetone, før du fixer skaderne med gelcoatspartel.
  • Få fribordet rent og blankt med poleringscreme. Brug enten poleringsmaskine, polertwist eller poleringsklude dertil.
  • Efterfølgende vokses båden med en god voks til glasfiber.

.

Et godt tip:

''En god huskeregel om glasfiber er, at jo bedre du er til at vedligeholde det, jo længere holder det sig flot og glansfuldt. Så rengør den grundigt hver gang. Det gør også forårsklargøringen af din båd nemmere og hurtigere.''

.

Huskelisten:
Højtryksspuler Poleringsmaskine
Stærk glasfiberrens Poleringscreme
Skuresvamp med håndtag Gelcoatspartel
Skurenylon svamp (fin, mellem el. hård) Polertwist                              
Glasfibervoks

.

.

.

.

.

.

.








3. Sådan gør du - bundmaling og slibning

.

Et godt tip:

''Sørg for at primer og bundmaling er 2 forskellige farver, så det er nemt at se forskellen.''

Er din bundmaling krakeleret? Så skal den skrabes af, da det kan være et tegn på, at der er for mange lag maling på båden. Hvis man påfører en ny frisk bundmaling oven på en, som er dårligt vedligeholdt, vil den nye ikke holde ved.

Hvis det lyder som din båd, så følg følgende råd:

  • Skrab først malingen af med en lakskraber.
  • Slib til. Lån eller køb en slibemaskine med støvopsamler, da det giftige bundmalingsstøv ikke må inhaleres og spredes ud i havnen. Det er også en god idé at dække de overflader til, hvor støvet ikke skal ende op. Husk personlig beskyttelse, i form af sikkerhedsbriller, støvmaske, overtræksdragt og arbejdshandsker.
  • Vask og støv af.
  • Giv den en primer fortyndet 10%. Det gør det nemmere at se ridser og huller. Samtidig holder spartlen bedre fast.
  • Brug glasfiberspartel og et rullesæt til ridser og huller.
  • Giv så en primer igen, for at forhindre at vandet trænger ind til glasfiberen. Gør gerne dette flere gange, men følg produktets anvisning.
  • Brug så en god bundmalingspensel, til at påføre en ny bundmaling. Husk at bruge samme type bundmaling, som sidste år. Bland ikke selvpolerende bundmaling med en almindelig type bundmaling. Husk at temperaturen skal være minimum 10 grader og helst 15 grader, for at bundmalingen hæfter og tørrer bedre. Se også anvisningen på emballagen.
  • Tjek og udskift dine zinkanoder og akselanoder.

.

Huskelisten:
Lakskraber Glasfiberspartel
Sikkerhedsbriller Rullesæt til glasfiberspartel
Arbejdshandsker Bundmaling
Støvmaske Bundmalingspensel
Overtræksdragt Zinkanoder
Slibemaskine med støvopsamler Akselanoder

.







4. Klargøring af bådkaleche

.
Så skal din bådkaleche vaskes og imprægneres. Det er vigtigt at din bådkaleche er helt ren, så holder imprægneringen nemlig bedst. 

  • Vask din bådkaleche med ferskvand og kalecherens i et badekar eller stort kar.
  • Hvis du finder jordslag, så vask med en god jordslagsfjerner.
  • Hæng kalechen op, og lad den tørre helt.
  • Kalechen skal være helt tør, når kalechen skal imprægneres. Brug en pensel for bedre at arbejde produktet ind i stoffet, være mere præcis og opnå en holdbar imprægnering. En forstøver eller malerrulle er en anden mulighed, men da det sprøjter og kan sprede sig uhensigtsmæssigt til kalecheruden og glasfiberen, anbefales det ikke.

.

Et godt tip:

''En kaleche-imprægnering med farver, som matcher din bådkaleche, kan være en god måde at opfriske en ellers falmet bådkaleche.''

.

Huskelisten:
Jordslagsfjerner
Badekar eller stort kar
Kaleche imprægnering
En pensel

..




5. Opfrisk din aptering

.

Et godt tip:

''Poler og slib aldrig på tværs af årene i træet, da du vil få slibespor som er uoprettelige. Undgå at presse, hvis du bruger en rystepudser.''

Så er det tid til at opfriske apteringen, både inde og ude. På med gummihandskerne!

  • Dit dæk, som oftest er lavet af teaktræ, skal vaskes med teakrens ved hjælp af skuresvampe og en skurebørste. Skyl så efter.
  • Påfør en teakbleger, lad det sidde i et par minutter, og skyl efter med vand. Teakbleger bringer farve og struktur frem i træet.
  • Med en svamp, pensel eller klud skal du påføre teakolie. Lad det sidde i 30 min, tør af og poler let med en klud. Teakolie beskytter træet mod skidt og giver træet en smuk gylden farve.
  • Indenfor skal du fjerne den gamle lak med en slibeblok og sandpapir. Slib ned til rent træ, men pas på med ikke at slibe for meget af.
  • Brug derefter en lakpensel til at lakere med en god lak.

.
Husk - Følg altid anvisningen på produkterne.

.

Huskelisten:
Teakrens Gummihandsker for beskyttelse
Teakbleger Lakfjerner
Teakolie Lak
En pensel, svamp eller klud Lakpensel
En klud til at tørre af med

....



 

God arbejdslyst!

- Marineworld

.

.

.

søndag Mandag tirsdag onsdag torsdag Fredag lørdag January February March April May June July August September October November December
To top