Den ULTIMATIVE Redningsvest Guide
Vi vil nu guide dig igennem de forskellige veste, så du er godt klædt på, når du skal vælge en vest, der opfylder de rigtige krav til dine aktiviteter på vandet. Du vil også kunne læse om vedligeholdelse, tilbehør og andre forhold du med fordel kan være opmærksom på, når du skal vælge vest.
Den ultimative redningsvest guide © Marineworld
.
Siden 1992 har det været lovpligtigt at medbringe passende redningsveste eller svømmeveste til alle ombord på fartøjer, der ikke er fortøjret i havn. Den væsentligste grund til at bære redningsvest er imidlertid, at den giver dig og dine passagerer bedre overlevelsesmuligheder, hvis uheldet er ude.
Vi vil nu guide dig igennem de forskellige veste, så du er godt klædt på, når du skal vælge en vest, der opfylder de rigtige krav til dine aktiviteter på vandet. Du vil også kunne læse om vedligeholdelse, tilbehør og andre forhold du med fordel kan være opmærksom på, når du skal vælge vest.
Når man skal investere i en vest er det vigtigt at få klarlagt, hvor og hvordan den skal bruges. Der er forskel på, om man skal stå på vandski, kite, sejle kystnært eller offshore. Med andre ord skal man have forskellige veste til forskellige aktiviteter. Vælg en vest du føler dig godt tilpas i.
Som udgangspunkt skelner vi imellem 3 typer af veste: Faststofvest, Oppustelig vest og Svømmevest. Herudover skal du stifte bekendtskab med termerne Newton, ISO og SOLAS, som du bør holde dig for øje, når du skal købe en vest.
Vi har samlet en masse gode spørgsmål, som forståeligt bliver stillet, når man skal vælge den bedste redningsvest til sejleren.
.
.
Hvad er SOLAS?
SOLAS (Safety of Life at Sea) er den internationale konvention om sikkerhed til søs for erhvervsfartøjer. SOLAS-godkendte veste er beregnet for kommercielle skibe, erhvervsfartøjer eller til arbejdsbrug i havneområder, hvor der af de ansvarlige myndigheder er udstedt særlige sikkerhedskrav.
.
.
Hvorfor skal min redningsvest være ISO-godkendt?
Når du vælger en vest til fritidsbrug skal du altid sørge for, at den er ISO-godkendt. ISO (International Organization for Standardization) er verdens største og mest kendte udgiver af internationale standarder. Denne typegodkendelse sikrer dig, at vesten lever op til de sikkerhedsstandarder, der er nødvendige for vestens brugsområde..
.
.
Hvad er en faststofredningsvest?
Den klassiske faststofredningsvest kræver minimal vedligeholdelse. Den store krave, der sidder på faststofvesten skærmer både for vind og vejr, men virker også støttende for nakke og hoved, når du ligger i vandet og venter på hjælp. Faststofvesten er designet således, at den ved hjælp af opdriftsmaterialet og dets placering vil vende brugeren på ryggen i vandet og give de bedst mulige betingelser for at holde luftvejene frie. Når du har vesten korrekt på, bør du kunne føre en flad til knyttet hånd op under vesten ud for gjorden, der spændes om livet. Vælg faststofvesten i signalstærke farver, så du er lettere at lokalisere i bølgerne under en redningsaktion. Redningsvesten er desuden udstyret med reflekser og en signalfløjte, så du har yderligere chancer for at blive både set og hørt.
Brug altid skridtgjorden, så vesten ikke ryger af dig, når du falder i vandet. Det vil også sikre en bedre flydeposition, da skridtgjorden holder vesten på plads.
.
Når du ikke bruger din faststofvest bør den holdes væk fra sollys og høje temperaturer. Brug den aldrig til at sidde eller stå på, da det vil forkorte opdriftsmaterialets levetid. Har redningsvesten været i saltvand bør den efterfølgende, inden tørring, skylles i ferskvand. En faststofredningsvest har som udgangspunkt en levetid på 10 år.
Se anbefalede faststofredningsveste i bunden af opslaget.
.
.
Hvad er en oppustelig redningvest?
Er du en af dem, der føler dig meget generet af at bære den klassiske faststofredningsvest er den oppustelige vest en oplagt mulighed for dig, da den giver maksimal bevægelsesfrihed uden at gå på kompromis med sikkerheden. Den findes i en automatisk version, der vil udløse sig i kontakten med vand. Den kan også fås udelukkende som manuel version, hvor brugeren selv skal trække i udløsermekanismen for at få den aktiveret. Den oppustelige blære ligger skjult og beskyttet med udløserpatronen i et nylonhylster. Skulle det usandsynlige ske at den automatiske udløser svigter, typisk på grund af manglende vedligeholdelse, har du stadig mulighed for at anvende det manuelle udløsersystem i form af en træksnor. Som en sidste og tredje mulighed kan du puste vesten op med det påmonterede pusterør.
For at vesten automatisk kan udløse sig er den udstyret med en CO2- patron og en udløser - det såkaldte servicesæt. Dette sæt skal løbende serviceres og helt udskiftes, hvis vesten har været pustet op eller udløbsdatoen er overskredet. Du kan lade din forhandler udføre eftersyn og udskiftning. Veste til fritidsbrug kan du også selv vælge at efterse og skifte servicesæt på. Det eneste lovgivningsmæssige krav er, at vesten skal være fuldt funktionsdygtig. Følg den medfølgende brugsvejledning, hvor du også kan danne dig et overblik over dit udløsersystem og vestens funktioner. Husk at være opmærksom på opdrift (N) og ISO-godkendelse, når du vælger en oppustelig vest til fritidsbrug. Brug altid skridtgjorden, så vesten ikke ryger af dig, når du falder i vandet. Det vil også sikre en bedre flydeposition, da skridtgjorden holder vesten på plads, når du eventuelt skal vente på hjælp i vandet.
.
Når du ikke bruger din oppustelige vest bør den holdes væk fra sollys og høje temperaturer. Brug den aldrig til at sidde eller stå på.
SOLAS-godkendte veste til professionelt brug skal re-certificeres årligt hos en certificeret institution.
Se anbefalede oppustelige redningsveste i bunden af opslaget.
.
.
Hvad er en svømmevest?
En svømmevest er behagelig at bære, da den hverken fylder eller vejer meget. Den er derfor idéel til kystnære aktiviteter, hvor kravet til bevægelsesfrihed er stor. Betragt den kun som velegnet til at bruge ved aktiviteter i vandet, hvor du er så tæt på land, at du ubesværet kan svømme i sikkerhed eller hvor hjælpen er nær. Denne type vest kan ikke redde dig, hvis du er bevidstløs, da den ikke har den nødvendige opdrift til at vende dig i vandet. Vesten har heller ikke en beskyttende krave til at holde dit hoved over vandet. Med sine 50N i opdrift vil den gøre det nemmere at svømme ind til land, men du skal være en god svømmer, så du ikke når at få problemer med nedkøling. Svømmevesten kan ikke betragtes som en redningsvest.
Se anbefalede svømmeveste i bunden af opslaget.
.
.
Hvad Newton (N) og opdrift?
Når du vælger vest skal du vælge den kraft vesten skal have i opdrift. Opdriften er en vigtig indikator for, hvilken vest du skal vælge i forhold til dine aktiviteter på vandet.
.
50N svømmeveste er til brugere, som er habile svømmere, tæt på kysten i beskyttede farvande, hvor hjælpen er nær. Svømmevesten har ikke nok opdrift til at vende en bevidstløs person på ryggen. Dette er ikke en redningsvest.
100N redningsveste er tiltænkt dem, som skal vente på redning i beskyttede farvande. Redningsvesten vil i de fleste tilfælde kunne vende en bevidstløs bruger på ryggen.
150N redningsveste er til fritidsbrug og off-shore under alle vejrforhold. Redningsvesten vender en bevidstløs person på ryggen uden hjælp fra brugeren.
275N/300N redningsveste er til offshore brug under ekstreme vejrforhold. De er desuden velegnede til personer der vejer over 100 kg. eller bærer tungt sejlertøj.
.
.
Hvad med blebørn og redningsveste?
Har du blebørn med på båden? Konventionelle engangsbleer til babyer må ikke benyttes i forbindelse med en redningsvest, da vesten muligvis ikke kan kompensere for bleens opdrift. Det gør den ude af stand til at vende barnet korrekt på ryggen i vandet. Barnet kan i værste fald drukne, selvom det er iført en passende redningsvest.
.
.
Hvilket tilbehør skal jeg have til min redningsvest?
For yderligere at optimere din sikkerhed og forbedre dine overlevelseschancer eksisterer der tilbehør til veste, det er værd at investere i. CE-godkendte sikkerhedsseler og livliner bør benyttes blot ved udsigt til dårligt vejr og i særdeleshed ved sejlads i mørke. Børn ombord bør altid bære sikkerhedssele og livline. Desuden anbefaler Marineworld at tilkøbe et automatisk redningsvestlys, der på samme måde som en oppustelig vest aktiveres i kontakten med vand.
En spray cap kan trækkes over hovedet, når du venter på hjælp i vandet, så du ikke skal bruge kræfter på at undgå skvulp og sprøjt fra bølger i ansigtet. Alt, hvad der kan gøre dit ophold med vesten i vandet mere sikkert, kortvarigt og energibesparende, er en fordel for dig.
.
.
Har du stadig brug for hjælp til at vælge en vest er du altid velkommen til at kontakte Marineworlds kundeservice.
Sejl sikkert og på med vesten – den kan redde dit liv!
- Marineworld
.
.
.
.
.
.
.